Blog
Home | Blog | Powervrouwen: waarom ook vrouwen krachttraining moeten doen.
Personal training

Powervrouwen: waarom ook vrouwen krachttraining moeten doen.

Gek genoeg zien we in de sportschool vooral mannen met halters in de weer en staan de groepslessen juist vaak vol met vrouwen. Toch is het voor vrouwen minstens zo goed en belangrijk om aan krachttraining te doen. In tegenstelling tot cardio bouw je er namelijk meer spierweefsel mee op. Daardoor verbrand je meer calorieën, val je af én ontwikkel je een strakker silhouet dan wanneer je uitsluitend cardio doet. En je hoeft écht niet bang te zijn dat je door krachttraining je vrouwelijke vormen verliest.

Krachttraining levert je als vrouw niet alleen een mooi lichaam op, het zorgt bovendien voor het behoud en een toename van spiermassa. Je krijgt er sterkere botten van (minder botontkalking), wat vooral voor vrouwen in de overgang heel erg belangrijk is. Ook vermindert krachttraining de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Daarnaast heeft krachttraining een verbeterde glucosehuishouding als effect, zul je merken dat je je er energieker door voelt en krijg je er meer zelfvertrouwen door. Zeg nou eens eerlijk: welke vrouw wil dat nou niet?

Fabels over krachttraining voor vrouwen

 • Van krachttraining word je te gespierd
  Voor veel vrouwen een angst: denken dat ze eruit zullen gaan zien als een bodybuilder zodra ze het krachthonk in duiken. Die angst is nergens voor nodig. Om zo’n mega gespierd lijf te krijgen zijn namelijk twee dingen nodig: heel veel training en de juiste hormonen. Juist die hormonen maken het verschil: vooral testosteron is belangrijk voor spiergroei en dat hormoon maken vrouwen véél minder aan dan mannen. Daarom ontwikkel je als vrouw minder snel spieren en worden ze ook niet zo groot als bij mannen.
 • Van krachttraining word je zwaarder
  Essentieel hierbij is: de ene kilo is de andere niet! Een kilo spieren neemt veel minder ruimte in dan een kilo vet. Als je vet verliest en spieren opbouwt kun je dus slanker en zwaarder tegelijk zijn. Als je meer spieren ontwikkelt geeft de weegschaal dus een hoger gewicht aan, maar maakt dat echt uit als jij er slanker en strakker uitziet?
 • Vrouwen moeten lichter trainen
  Met relatief zware, maar gecontroleerde training bereik je het beste resultaat. Door de intensiteit van je workouts steeds iets te verhogen bouw je op termijn dat felbegeerde gespierde, strakke lichaam op. Door lichte gewichten te gebruiken wordt vooral het uithoudingsvermogen van je spieren beter en daar kun je dan wellicht beter een cardiotraining voor gebruiken.
 • Buikspierkwartier tegen buikvet
  Veel vrouwen die met krachttraining beginnen trainen alleen hun ‘probleemzones’. Het buikspierkwartier in de sportschool is daarom ook populair. Plaatselijk vet verbanden kan echter helemaal niet. Als je echt resultaat wilt zien kun je dus veel beter je hele lichaam trainen. Op die manier verband je de meeste calorieën en raak je maximaal vet kwijt, dus ook op je buik.

Tips voor vrouwen

Voel je niet geïntimideerd
In het krachthonk van de sportschool staat het vaak vol met brede mannen. Laat je hier niet door intimideren. Zij zijn immers ook ooit ergens begonnen. Ken je een andere vrouw die ook krachttraining doet? Ga dan samen, misschien helpt dat. Als je je sowieso prettiger voelt bij vrouwen is een sportschool speciaal voor vrouwen natuurlijk ook nog een idee.

Vorm boven gewicht
Zorg ten alle tijden dat je je techniek op orde hebt en de oefeningen dus goed uitvoert. Als je per se dat ene gewicht omhoog wilt tillen en je daardoor een verkeerde houding gaat aannemen, ben je niet goed bezig. Als personal trainer in Leiden kunnen wij hierbij een enorm waardevolle ondersteuning zijn. Hij let erop dat je oefeningen goed uitvoert en kan je sowieso begeleiden bij al je trainingen. Als je dat combineert met een op jou afgestemd leefstijl advies bereik je zeker resultaat!

Neem contact met me op en begin z.s.m.
06 101 152 34

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.