Blog
Home | Blog | De opkomst en voordelen van calorieën- en voedings trackers
voedsel tracken

De opkomst en voordelen van calorieën- en voedings trackers

Tegenwoordig wordt gezondheid en welzijn steeds belangrijker. Hierdoor worden calorieën- en voedings trackers ook steeds vaker gebruikt. Deze apps geven je een eenvoudig inzicht van je calorie inname. Hierdoor kan je makkelijker je doelen nastreven. Maar hoe zijn deze apps ineens zo populair geworden? En wat zijn de voor- en nadelen van calorieën- en voedings trackers?

De opkomst van calorieën- en voedings trackers

De opkomst van calorieën- en voedings trackers is te danken aan de opkomst van nieuwe technologie. Daarnaast is er de laatste paar jaren een nieuwe trend gaande: mensen krijgen steeds meer interesse in gezonde voeding en fitness. Doordat er steeds meer werd gelet op gezond eten ontstond er behoefte aan apps die hen hierbij konden helpen.

In de afgelopen jaren is de draagbare technologie ook enorm vooruit gegaan. Zo zijn er steeds geavanceerdere smartphones en watches beschikbaar gekomen. Deze apparaten kunnen vaak ook de verbranding van calorieën tracken. Hierdoor waren ze uitermate geschikt voor dit soort apps.

Als je vroeger je calorieën wilde tracken moest je dit handmatig doen op papier. Dit kostte enorm veel tijd. Tegenwoordig is dit te doen met maar een paar klikjes op je telefoon. Daarnaast kan je van de meeste producten de barcode scannen in de app. Hierdoor hoef je in de tracker niet eens meer te zoeken naar een bepaald product.

Wat zijn de voordelen van calorieën- en voedings trackers?

Het gebruiken van een app voor het tracken van calorieën kan erg handig zijn. Aan het gebruik van dit soort apps zitten dan ook een aantal voordelen verbonden. Maar wat zijn de voordelen van het gebruik van voedings trackers? Dit wordt hieronder uitgebreid uitgelegd. Hierdoor kan jij overwegen of het handig is voor het halen van jouw persoonlijke doelen.

  • Inzicht in voedingsinname: Door het tracken van calorieën krijg je een goed inzicht in je eetpatroon. Hierdoor kan je makkelijk achterhalen of je te veel of te weinig eet. Je kan dus goed inschatten welke voeding je het beste kan schrappen.
  • Het beheersen van gewicht: Door het tellen van calorieën kan je afvallen, aankomen of een bepaald gewicht behouden.
  • Kennis over voeding vergroten: Door het tracken van voeding krijg je een goed inzicht in de waarden van voeding. Op lange termijn weet je dus wat goed en slecht voor je is. Hierdoor zal je dus in de toekomst betere voedingskeuzes maken.

De nadelen van calorieën- en voedings trackers

Naast dat calorieën- en voedings trackers voordelen hebben, kunnen er ook nadelen aan verbonden zitten. Dit kan zelfs nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Welke nadelen dit zijn lees je hieronder.

  • Calorieën zijn niet alleen belangrijk: Het is ook belangrijk om op vitamines, mineralen en vezels te letten. Dit zorgt namelijk voor een gezond lichaam.
  • Obsessief gedrag: Sommige mensen kunnen het tracken van calorieën te serieus gaan nemen. Dit kan leiden tot aandoeningen zoals anorexia of orthorexia.
  • Tijdsintensief: Het bijhouden van calorieën neemt tijd in beslag. Hierdoor kan je makkelijk terugvallen in oude eetgewoontes.
  • Onnauwkeurige gegevens: Sommige gegevens in voedingsapps kunnen niet accuraat zijn. Hierdoor kan de telling van je calorieën niet kloppen.

Handige tips

1. Track eerst je normale eetgewoonten

Voordat je begint met het gebruiken van een voedingsapp is het handig om je normale eetgewoonten te tracken. Hierdoor kan je oefenen met het invoeren van de gegeten voeding. Daarnaast krijg je ook meteen een inzicht wat er nu goed en minder goed gaat.

2. Gebruik een weegschaal

Gebruik een weegschaal voor het invoeren van je voeding. Hierdoor zullen de calorieën en berekeningen in de app veel nauwkeuriger zijn. Hierdoor houd je jezelf niet voor de gek. Je zal precies te zien krijgen wat je daadwerkelijk hebt gegeten.

3. Gok zo min mogelijk

In de meeste calorieën- en voedings trackers staan normale porties. Probeer deze zo weinig mogelijk te gebruiken. Dit wijkt in de realiteit namelijk vaak af van de werkelijk hoeveelheid die je hebt gegeten. Gebruik daarom zoals eerder vermeld een weegschaal.

4. Vul het gelijk in

Probeer je maaltijd zo snel mogelijk in te vullen. Hierdoor verklein je de kans dat je vergeet wat en hoeveel je gegeten hebt. Anders zal je moeten gokken. Dit zorgt ervoor dat er geen accurate calorieën berekening uitkomt.

Neem contact met me op en begin z.s.m.
06 101 152 34

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.