Blog
Home | Blog | Wanneer neem ik een sportmassage?
Sportmassage

Wanneer neem ik een sportmassage?

Sportmassages zijn tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van de fitnesswereld en het herstelproces. Dit geldt voor zowel professionele atleten als recreatieve sporters. Een sportmassage neem je voor, tijdens of na je wedstrijd of training. Een sportmassage kan je zelfs nemen wanneer je niet sport. Vaak vragen mensen zich nog af: wanneer je nou absoluut geen sportmassage moet nemen? En wat een sportmassage nou precies is?

Wat is een sportmassage en het doel ervan?

Een sportmassage is een speciale massage voor sporters. Vaak is een sportmassage een stevige massage. Door een sportmassage worden de afvalstoffen uit je spieren afgevoerd en de doorbloeding verbeterd. Daarnaast zullen overbelaste spieren ontspannen na een sportmassage. Ook kan dit soort massage ervoor zorgen dat je minder spierpijn ervaart. Een sportmassage is dus bedoeld om sporters na een intensieve training of wedstrijd sneller te laten herstellen.

Wanneer moet je geen sportmassage nemen?

Een sportmassage kan veel voordelen bieden. Maar er zijn ook situaties waarbij het wordt afgeraden om een sportmassage te nemen. Een sportmassage zal dan niet of niet optimaal werken. Deze situaties zijn:

  • Besmettelijke ziektes
  • Letsel op de plek van massage
  • Ontstekingen
  • Bij vermoeidheid of uitputting
  • Ziekte
  • Bij veel pijn

De twee soorten sportmassages

Een sportmassage werkt niet alleen rondom het sporten. Het werkt ook als je niet sport. Dit heeft weer zijn eigen voordelen.

Sportmassage rondom het sporten

Een sportmassage kan op meerdere momenten rondom het sporten plaatsvinden. Elk ander moment van de massage heeft zijn eigen voordelen. Zo zorgt een sportmassage voor het sporten ervoor dat de spieren warm worden. Hierdoor zijn ze goed voorbereid op inspanning die nog komen gaat. Een sportmassage tijdens de rust of pauze is ook mogelijk. Het doel van deze massage is het tegengaan van vermoeidheid en kramp. Hierdoor zal je je na de rust of pauze weer volledig kunnen inspannen. Tot slot is een sportmassage na het sporten ook mogelijk. Het doel hiervan is om de afvalstoffen uit je lichaam af te voeren. Daarnaast wordt ook de bloedsomloop gestimuleerd. Het voordeel hiervan is dat je lichaam zich sneller herstelt. Hierdoor ben je weer snel klaar voor je volgende training!

Sportmassage zonder sporten

Een sportmassage zonder dat je sport heet ook wel een passiviteit massage. Het doel van deze massage is het verminderen van spierknopen en overbelasting. Deze massage kan je helpen als je zittend werk doet. Bijvoorbeeld als je op kantoor werkt. Je zit dan lang in dezelfde houding voorover gebogen. Je spieren kunnen hierdoor overbelast en geïrriteerd raken. Een passiviteit massage kan dit oplossen en verlichten. Het is dus zeker de moeite waard om een keer te proberen.

Sportmassage is dus altijd goed!

Een sportmassage is dus erg goed voor sporters en niet-sporters. Het wordt aangeraden om één keer per twee weken of één keer per week een sportmassage te nemen. Zorg er wel voor dat je in de goede staat verkeert voor een sportmassage. Anders kan het niet fijn of optimaal zijn. Een sportmassage kan op meerdere momenten rondom je inspanning plaatsvinden. De voornaamste voordelen van dit soort massages zijn het afvoeren van afvalstoffen en de bloedsomloop stimuleren. Hierdoor zal je lichaam sneller herstellen, zodat je snel klaar bent voor je volgende training of wedstrijd!

Neem contact met me op en begin z.s.m.
06 101 152 34

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.