Blog
Home | Blog | De voordelen van rekken en strekken na het sporten
De voordelen van rekken en strekken na het sporten

De voordelen van rekken en strekken na het sporten

Je hebt het vast weleens gezien dat mensen nog gaan rekken en strekken na hun training. Nu twijfel je of je dit ook moet doen. Want is rekken en strekken goed voor je aan het einde van je training? En wat zijn precies de voordelen zijn van rekken en strekken na je training?

Wat is rekken en strekken?

Een andere benaming voor rekken en strekken is stretchen. Rek en strekoefeningen zijn gericht op het vergroten van flexibiliteit en elasticiteit van je spieren. Tijdens het rekken worden spieren en pezen uitgerekt tot hun maximale lengte. Hierdoor wordt stijfheid verminderd en het bewegingsbereik vergroot. Strekken omvat het aanspannen en ontspannen van spieren. Hierdoor wordt de bloedstroom verhoogd en het lichaam voorbereid op fysieke activiteit. Rekken en strekken wordt vaak gedaan als warming-up maar ook als cooling-down. Maar wat zijn nou precies de voordelen van rekken en strekken na het sporten?

De voordelen van rekken en strekken na het sporten

Rekken en strekken heeft veel voordelen voor sporters. Maar zelfs voor mensen die niet sporten kan het voordelen hebben. Wat die voordelen zijn lees je hieronder:

Rekken en strekken vergroot je range of motion (ROM)

Rekken en strekken zorgt voor flexibele spieren en gewrichten. Hierdoor kan je makkelijker bewegen. Het kan er zelfs voor zorgen dat je sportprestaties verbeteren! Naast deze voordelen kan het ook de kans op blessures verminderen.

Rekken en strekken stimuleert je bloedsomloop

Het is bewezen dat rekken en strekken je bloedsomloop verbeteren. Hierdoor zullen je spieren meer zuurstofrijk bloed opnemen. Het gevolg hiervan is dat je je energieker kan voelen. Daarnaast zullen je spieren sneller herstellen na het sporten, en word je minder stijf.

Rekken en strekken verminderd stress

Door een drukke baan of andere gebeurtenissen in het leven kun je stress ervaren. Door stress spannen de spieren zich aan in je lichaam. Door rekken en strekken ontspannen de spieren zich weer. Hierna kan het zo zijn dat je weer beter in je vel zit en kan je weer relaxen.

Een betere houding door rekken en strekken

Als je een baan hebt waar je lang achter elkaar in dezelfde positie zit, kan je lichaamsklachten krijgen. De klachten komen vaak van de nek, schouders en rug. Door te rekken en strekken verminderen deze klachten. Daarnaast kan je door rekken en strekken een betere houding krijgen. Hierdoor zal je in de toekomst minder tot geen last meer hebben van deze klachten.

Een betere nachtrust door rekken en strekken

Door te rekken en strekken kan je je overdag energierijker voelen. Daarbij kan het zo zijn dat je een betere nachtrust ervaart. Dit uit zich in een diepere en langere nachtrust. Hierdoor zal je overdag ook meer energie hebben!

Hoe kan een personal trainer je helpen met rek- en strek oefeningen?

Een personal trainer kan je helpen bij het vinden van rek en strek oefeningen die voor jou van toepassing zijn. De een ervaart namelijk meer stijfheid in de een bepaalde spiergroep dan een ander. Hierdoor is het mogelijk dat jij ook een van de bovenstaande voordelen ervaart. Dit kan een erg positief effect hebben op je dagelijks leven! Heb je nou echt veel last en zelfs pijn, dan raden we aan om eerst naar een fysio te gaan.

Neem contact met me op en begin z.s.m.
06 101 152 34

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.