RvH Personal Training Logo

Sporten tijdens de overgang, hoe dan?!

Voor vrouwen een onderwerp dat vroeg of laat in je leven een rol gaat spelen: de overgang. Bij de één beginnen de eerste verschijnselen al als zij begin veertig zijn, andere vrouwen start dit pas na hun vijftigste. Overgangsklachten als opvliegers, vermoeidheid, slecht slapen, pijnlijke gewrichten en toename van lichaamsgewicht kunnen een sportieve levensstijl in de weg zitten. De overgang kan jaren duren, dus het is zonde om gedurende die hele periode niet of heel weinig te sporten. Bovendien is het voor je gezondheid, eigenwaarde en bijvoorbeeld je botten heel belangrijk om juist in de overgang te gaan of blijven sporten. In deze blog geven wij je bij RvH Personal Training 10 tips hoe je toch kunt sporten tijdens deze fase van je leven en hoe je dit op een verantwoorde en leuke manier kunt doen.

Inhoudsopgave

Tips:

  1. Luister naar je lichaam: de overgang kan gepaard gaan met veranderingen in energieniveaus en lichaamssamenstelling. Luister daarom goed naar je lichaam en pas je trainingsintensiteit en -duur aan op basis van hoe je voelt. Wees er vooral flexibel in. Als je een nacht slecht geslapen hebt door bijvoorbeeld nachtelijk zweten, doe dan de volgende dag een minder intensieve training.
  2. Variatie in oefeningen: kies voor een gevarieerd trainingsprogramma dat cardio, krachttraining, flexibiliteit en balansoefeningen omvat. Dit helpt bij het behouden van een volumefitheid en het voorkomen van overbelasting.
  3. Krachttraining: het behoud van spiermassa is belangrijk tijdens de overgang, omdat hormonale veranderingen spierverlies kunnen versterken. Krachttraining helpt spieren sterker te maken en helpt bij het behouden van een gezonde lichaamssamenstelling.
  4. Cardiovasculaire training: regelmatige cardio-oefeningen, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, ondersteunen de gezondheid van het hart en verbeteren de algemene conditie.
  5. Flexibiliteit en balans: yoga en pilates zijn uitstekende keuzes voor het verbeteren van de flexibiliteit en balans, wat belangrijk is om het risico op blessures te verminderen en het lichaam soepel te houden.
  6. Rust en herstel: Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen tussen trainingssessies. Dit is van cruciaal belang, vooral omdat de overgang soms gepaard kan gaan met slaapproblemen en vermoeidheid.
  7. Aanpassing aan symptomen: als je last hebt van vliegers, vermoeidheid of andere overgangssymptomen, overweeg dan om de timing van je trainingen aan te passen. Train bijvoorbeeld op tijden wanneer je opvliegers minder heftig of zelfs afwezig zijn.
  8. Voeding: een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, gezonde vetten, complexe koolhydraten en veel groenten en fruit is belangrijk. Overweeg het verhogen van je inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium en vitamine D om de botgezondheid te ondersteunen.
  9. Consulteer een professional: Als je specifieke gezondheidsproblemen hebt of als je niet zeker weet welke soort training geschikt is, raadpleeg dan een arts van een fitnessprofessional die ervaring heeft met training tijdens de overgang.
  10. Stressbeheersing: praktijken zoals meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het beheersen van stress, wat vooral belangrijk is tijdens de overgang.

Sporten tijdens de overgang helpt je erdoorheen!

Natuurlijk is de overgang geen feestje. Sommige verschijnselen zijn gewoon heel vervelend en verstoren de manier waarop je wilt leven en dus ook sporten. Je lijf verandert en een veranderende hormoonhuishouding heeft ook invloed op je mentale gezondheid, net als wanneer je zwanger of net bevallen bent. Sporten geeft een goed gevoel door de endorfine die je aanmaakt. Daarnaast heeft de discipline die het van je vraagt en het feit dat je je door sport fitter en sterker voelt, meestal ook een positief effect op je geest. Dat kan je zeker helpen in een levensfase die best lastig kan zijn. Er is gelukkig een ding dat je zeker weet: het gaat weer voorbij!

Onthoud dat iedereen anders is, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Het is belangrijk om een aanpak te kiezen die past bij jouw individuele behoeften en doelen. Omdat tijdens de overgang meestal niet alle verschijnselen tegelijk komen, zal je je sportieve activiteiten waarschijnlijk vaker moeten aanpassen dan je daarvoor gewend was. Probeer daar juist het plezier van in te zien.

Een personal trainer kan je heel goed ondersteunen bij dit proces. Hij weet als geen ander variatie in trainingen aan te brengen en kan zo voor jou de meest passende trainingen aanbieden. Als je de hulp van RvH Personal Training hierbij nodig hebt, maak dan snel een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking en laat je adviseren!

Inhoudsopgave

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.