Blog
Home | Blog | Kom uit die luie stoel!
Intake gesprek

Kom uit die luie stoel!

Veel mensen hebben een zittend beroep. Een negen-tot-vijf-baan, waarbij de bureaustoel jouw billen als geen ander kent. Onvoldoende lichaamsbeweging, (te) lang zitten, brengt echter ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarnaast zijn veel mensen sinds Corona minstens een dag per week thuis gaan werken. Thuis werken heeft vaak als voordeel dat je een berg werk kunt verzetten en minder afleiding hebt. Ook het wegvallen van reistijd kan een reden zijn om thuis te werken. Risico is natuurlijk dat je ongestoord, maar ongemerkt, te lang doorwerkt en vergeet te bewegen. Thuis is het dus misschien wel extra belangrijk om beweegmomenten in te bouwen. Mits je goede afspraken hebt met je werkgever, kun je misschien zelfs onder werktijd een uurtje gaan sporten, zodat je daarna weer fris verder kunt. Hiervoor kun je RvH Personal Training zelfs inschakelen voor een trainingssessie aan huis!

Lang zitten, ook wel sedentair gedrag genoemd, verhoogt de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten en kan zelfs depressieven klachten tot gevolg hebben. Het is nog onduidelijk hoe deze gezondheidsrisico’s precies kunnen ontstaan. Het zou te maken kunnen hebben met een verandering in de stofwisseling, de hoeveelheid mineralen in de botten en de vasculaire gezondheid (de gezondheid van bloedvaten).

Om deze gezondheidsrisico’s tot een minimum te beperken is het goed om periodes van zitten regelmatig af te wisselen met staan en/of bewegen tijdens het werk. Ons lichaam is voortdurend hard aan het werk om voedingsstoffen om te zetten naar energie en om suikers en vetten af te breken. Veel en langdurig zitten zorgt ervoor dat die suikers en vetten minder goed worden verwerkt. Reden genoeg dus om uit je luie stoel te komen!

Tips om minder te zitten

  • Neem de trap in plaats van de lift. Klinkt simpel, maar vaak kiezen mensen toch voor gemak boven wat goed voor hen is. Traplopen is een effectieve beweging, die bovendien ook goed is voor je conditie.
  • Wandel tijdens je lunchpauze. Vraag collega’s om een rondje te lopen en geniet even van de buitenlucht. De hele dag binnen zitten is immers ook niet alles.
  • Ga staan als je telefoontjes moet plegen en probeer eens staand te vergaderen. Je kunt je bellijstje ook opsparen en dit tijdens een wandeling buiten afhandelen. Ga met je werkgever in gesprek over de mogelijkheden om je bureau te verstellen, zodat je (deels) staand kunt werken en bespreek op je werk of er soms staand vergaderd kan worden.
  • Een slim, maar eenvoudig trucje is om vaker kleine hoeveelheden te drinken. In plaats van die thermoskan koffie of thee op je bureau, haal je je drinken voortaan per glas/kopje. Zo dwing je jezelf om meer te bewegen.
  • Zet een timer: na elk uur ga je tien minuten bewegen. Kijk hoe jij dit in je werk vorm kunt geven en zorg dat je dit consistent blijft doen.
  • Beweeg ook ná je werkdag. Je kunt natuurlijk naar de sportschool gaan, maar ook een rondje (hard)lopen is prima. Ontdek wat voor jou werkt en haalbaar is.

RvH Personal Training in Leiden kan je verder adviseren over dit onderwerp. Gezien de ruime openingstijden is het ook mogelijk om vroeg of laat op de dag met een personal trainer aan de slag te gaan. Geen enkel excuus meer dus, om niet van de bank te komen!

Neem contact met me op en begin z.s.m.
06 101 152 34

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.