Blog
Home | Blog | Hoe raak én blijf jij gemotiveerd?
VanHeijningen Banner

Hoe raak én blijf jij gemotiveerd?

We kennen de excuses allemaal wel: te weinig tijd, moe, geen zin, andere prioriteiten en ga zo maar door. Je hebt een dag hard gewerkt en Netflix is je beste vriend. Als je jezelf had voorgenomen om meer en regelmatiger te sporten zitten die excuses je in de weg. Hoe zorg je dat je toch consistent een paar keer per week naar de sportschool gaat, in plaats van slechts een sponsor van je sportclub te zijn? Onze personal trainers vertellen je er alles over!

Het begint allemaal met bedenken hoe graag jij wilt sporten. Hoe graag wil jij je doelen behalen, je beter voelen en gezonder en fitter zijn? Als je het niet graag genoeg wilt gaat het namelijk nooit lukken en zul je niet de juiste motivatie vinden. Motivatie om te sporten moet van binnenuit komen (intrinsieke motivatie). Alleen dan zul je gemotiveerd blijven en je doelen behalen.

We hebben wat tips voor je op een rij gezet, waardoor jij hopelijk gemotiveerd raakt om ofwel te gaan sporten, of vaker en met meer regelmaat aan sport te doen.

1. Doel bepalen

Wat is voor jou eigenlijk de reden om te (willen gaan) sporten? Als je je doel kunt bepalen zet je al een stap in de goede richting. Als je er moeite mee hebt om zelf goede doelen te stellen, kan het erg helpend zijn om hierbij hulp te vragen, bijvoorbeeld van een personal trainer. Een personal trainer is ervaren met het stellen van doelen en kan jou de juiste vragen stellen om helder te krijgen waarom jij wilt sporten.

2. Stel haalbare en realistische doelen

Heel belangrijk is het om realistisch te zijn in wat voor jou haalbaar is. Als je bijvoorbeeld een wens hebt om een keer een marathon te willen lopen, zul je dat doel niet in een paar maanden bereiken. Zoiets vraagt lange en gedegen en lange voorbereiding. Als je bijvoorbeeld wilt sporten om tien kilo af te vallen, zal dat ook niet in een paar weken gefikst zijn. Als je een doel stelt dat niet realistisch is raak je voortdurend teleurgesteld en dat zal je motivatie om te sporten verminderen. Maak de doelen dus behapbaar. Kleine stapjes leveren vaak meer succes op en geven bovendien vaker een tevreden gevoel, wat de motivatie juist bevordert.

3. Doe wat je leuk vindt

Het klinkt misschien simpel. Toch is het soms best even zoeken naar een sport of een manier van sporten die jij leuk vindt. Probeer vooral verschillende sporten uit. Doe bij je sportschool eens mee aan een groepsles. Als je een en ander probeert merk je vanzelf wat je leuk vindt en wat jou energie geeft. Als je sport met plezier is het veel makkelijker om het vol te houden.

4. Maak een plan

In plaats van gewoon maar te beginnen met sporten zal het je helpen om een plan te maken. Als het goed is heb je eerst bedacht wat jouw doel wordt. Nu zul je moeten bedenken hoe je dat doel gaat bereiken. Daarvoor is een plan nodig. Vraag hierbij hulp van een fitnesscoach in de sportschool of ga aan de slag met een personal trainer. Op die manier krijg je een plan dat op jou en je wensen is afgestemd.

5. Variatie

Elke training hetzelfde schema ‘afwerken’ heeft het risico in zich dat het snel enorm saai wordt. Dat motiveert natuurlijk niet. Geef dus bij het opstellen van een plan aan dat je veel variatie wilt. Als je traint met een personal trainer zul je sowieso geen training hetzelfde doen. Je trainer heeft een heel groot scala van oefeningen die hij je kan laten doen. Op die manier blijft sporten leuk, uitdagend en is het verre van saai.

6. Sport samen

Voor sommigen mensen werkt deze tip perfect. Als je besluit samen met iemand te trainen, spreek je momenten af waarop je elkaar treft in de gym. Afzeggen doe je dan niet zo makkelijk, want je bent een commitment met elkaar aangegaan. Je kunt elkaar helpen gemotiveerd te blijven en het is bovendien gezellig om samen te trainen. Als jij liever in je eentje traint en niet van een ander afhankelijk wilt zijn kan dat natuurlijk ook. Jouw motivatie komt dan waarschijnlijk meer vanuit jezelf. Je laat dit niet afhangen van een ander. Allebei de manieren zijn prima, doe vooral wat bij jou past en wat voor jou werkt.

7. Schrijf op hoe je je voelt

Een kleine truc die jou ook kan helpen is het opschrijven van je gevoel na een training. Wat voel je in je lijf en wat leverde de training jou mentaal op?  Op momenten dat je motivatie wat minder is kun je die aantekeningen erbij pakken en zul je zien dat dat helpt!

8. Sportkleding

Heel simpel, maar vaak wel effectief: trek je sportkleding aan. Als je je kleding al aan hebt, zul je sneller ook naar de sportschool gaan. Omgekleed ben je immers al.

9. Train met een personal trainer

Als je echt resultaten wilt behalen en weet van jezelf dat je dat op eigen kracht moeilijk vindt, neem dan eens contact met ons op. Wij kunnen namelijk samen met jou duidelijk krijgen waarom jij wilt sporten en op basis van jouw wensen een plan maken met haalbare doelen. Door elke training andere oefeningen te doen houden we de trainingen leuk en gevarieerd en zul je merken dat je motivatie hierdoor op peil blijft en zelfs toeneemt. Dit implementeren we ook in jouw voedingsschema! Tenslotte heb je een extra stok achter de deur als je traint met een personal trainer. Je hebt namelijk niet alleen een afspraak met jezelf, maar ook met de trainer gemaakt. Tenzij je doodziek in bed ligt, is afzeggen dus geen optie ????

Neem contact met me op en begin z.s.m.
06 101 152 34

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.