Blog
Home | Blog | Consistent trainen, waarom?
Personal training

Consistent trainen, waarom?

Fit of fitter worden, wie wil dat nou niet? Wat is dan bepalend voor jouw succes daarin? Het antwoord is simpel: consistent trainen én zorgen dat je gezonde voeding tot je neemt. Natuurlijk kun je focussen op de manier van trainen en uitzoeken welke voeding goed voor je is. Zonder consistentie levert dat echter niets op. Motivatie is iets dat bij bijna iedereen varieert. Slechts weinigen zijn alle dagen van het jaar honderd procent gemotiveerd om te sporten. Een bekend verschijnsel zijn de zogenoemde ‘januari-sporters’, die in het kader van de goede voornemens in een nieuw jaar gemotiveerd zijn om te gaan sporten. Dit patroon herhaalt zich zodra de zomer in beeld komt en de bikini en zwembroek weer uit de kast komen.

Alles heeft te maken met de juiste mindset: houd in gedachten dat het er vooral om draait dát je traint, al is het maar een half uurtje per dag. Regelmatig trainen vraagt veel discipline. Dat is meteen voor de meeste mensen de grootste uitdaging. Probeer  dagelijks een aantal goede keuzes te maken. Iets doen is beter dan niets doen en als je iets ‘slechts’ hebt gegeten, kun je daarna gewoon weer gezondere keuzes maken.

Voor je mentale gezondheid heeft consistent zijn ook een positief effect. Als je, ondanks de bekende smoesjes (geen tijd, te druk, geen zin) tóch bent gaan sporten, zal je een beter gevoel over jezelf hebben dan wanneer je op de bank was blijven zitten, mogelijk met een zak chips.

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig actief zijn bijdraagt aan het gemiddelde volume en dat is bepalend voor het creëren van langdurige verandering. Hóe je traint is daarin minder van belang. Dus als je teveel focust op hoe en wat je precies moet trainen, bedenk dan dat het het belangrijkste is om het gewoon regelmatig te doen.

Toch hoort pauze nemen er ook bij. Je lichaam heeft voldoende herstel nodig na lichamelijke inspanning. Alleen op die manier  bereik je maximale winst. Bij zware inspanning ontstaat spierschade en je lichaam moet hiervan herstellen. Conditie en fitheid groeien namelijk tijdens herstel, niet tijdens het sporten zelf. Simpel, maar waar: hoe harder je traint, hoe langer je moet herstellen.

Het leven is natuurlijk niet altijd zo constant als dat we misschien zouden willen. Dat kan ten koste gaan van je motivatie en de consistentie van je trainingen. Als je bijvoorbeeld een nacht slecht hebt geslapen, kun je beslissen je plan om de volgende dag te gaan trainen bijstellen door er een rustdag van te maken. Of je gaat wel sporten, maar kiest voor iets dat minder belastend is, bijvoorbeeld een (half) uurtje wandelen. Wees flexibel en pas je voortdurend aan aan de altijd wisselende omstandigheden. Probeer niet af te haken als het leven (weer) anders loopt dan je gedacht had.

Tenslotte kan trainen met een personal trainer je ook helpen om consistent te zijn. Je maakt immers vooraf afspraken met je trainer voor een workout en die zeg je nu eenmaal niet zo snel af. Het is een mooie stok achter de deur om regelmaat in je trainingen te krijgen.

Bovendien train je op die manier super efficiënt en gevarieerd, wat het resultaat alleen maar ten goede zal komen. Met een personal trainer kun je een schema maken dat consistentie zal bevorderen en waarin ook de rustmomenten zijn opgenomen.
Interesse? Je bent van harte welkom in onze studio bij RvH Personal Training!

Neem contact met me op en begin z.s.m.
06 101 152 34

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.